Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου – Όλυμπος

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πιερία και τον Όλυμπο από την ελληνική μυθολογία. Άλλοι έχουν ακούσει γι’ αυτήν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών της.
Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος από τη Πιερίας και τον Όλυμπο, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η αληθινή Πιερία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη.

Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τουριστική οργάνωση, οικονομικές τιμές – κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές, που καθιστούν τις μετακινήσεις υπόθεση λεπτών.

Με την ενοικίαση σας, του αυτοκινήτου από τη Pieria Rent a Car, μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις μαγευτικές παραλίες και τα βουνά της Πιερίας.Η Ολυμπιακή Ακτή , η Λεπτοκαριά , ο Κορινός , η Παραλία Κατερίνης είναι μόνο μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πιερίας , που μπορεί κανείς να απολαύσει μια ήρεμη και χαλαρή μέρα ,καθώς με το ενοικιαζόμενο σας αμάξι μπορείτε να βρίσκεστε στο προορισμό σας μέσα σε λίγα μόλις  λεπτά.

Όλυμπος :

- Πιερία - Ριβιέρα Ολύμπου - Pieria Rent A Car

Με την ενοικίαση ενός άνετου αυτοκινήτου από τη Pieria Rent A Car έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε αρκετά κομμάτια από το βουνό των <<θεών>>.  Ο Όλυμπος στη Ριβιέρα Ολύμπου, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, γνωστό παγκοσμίως, όπως προαναφέραμε, κυρίως για μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στη κορυφή του, η οποία ονομάζεται Μύτικας και έχει υψόμετρο 2.918,80 μέτρα, κατοικούσαν οι Δώδεκα  Θεοί του Ολύμπου σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Για την ετυμολογία της λέξης  << Όλυμπος >> υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως ο ουρανός , λαμπρός, ψηλός, βράχος κ.α. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μύτικας – κορυφή του Ολύμπου Πιερίας , είναι το σημείο συνάντησης του δωδεκάθεου. Η σημερινή τοποθεσία Στεφάνι, είναι ο θρόνος του Δία και από εκεί ακριβώς εξαπέλυε τους κεραυνούς του.

Ο Όλυμπος – Ριβιέρα Πιερίας , λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κλίμα με έντονες κλιματικές αλλαγές σε όλη του την έκταση . Αιφνίδιες θύελλες , χιονοκαταιγίδες, πυκνές ομίχλες. Δυνατοί άνεμοι αλλά και λαμπερές λιακάδες όταν ο Δίας έχει τα κέφια του, σύμφωνα με το μύθο. Το χειμώνα το βουνό καλύπτεται από χιόνια και η ανάβαση απαιτεί γνώση, εμπειρία και το σωστό εξοπλισμό. Πιο φιλόξενος και προσιτός γίνεται τη περίοδο από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο ο Όλυμπος. Σε κάθε περίπτωση , όμως, η ανάβαση στον Όλυμπο χρειάζεται καλή προετοιμασία, πειθαρχία, προσοχή αλλά και σεβασμό για να σας δεχθεί στην αγκαλιά του και να ανακαλύψετε τη μυθική του γοητεία.

Θέλοντας και μη , ο Όλυμπος έχει γίνει δικαιολογημένα σημείο κατατεθέν για τους τολμηρούς και μη αθλητικούς χαρακτήρες , αφού καλύπτει αθλητικές δραστηριότητες έμπειρους και μη. Ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των θαμώνων είναι το Canyoning στο Φαράγγι του Ορλιά! Το canyoning είναι η τεχνική διάσχιση φαραγγιών. Οι επισκέπτες ακολουθούν τη φυσική πορεία των νερών, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο, χρησιμοποιώντας και τεχνικά μέσα για τις καταβάσεις από ύψος.

Μετατρέπουν τη κατάβαση του φαραγγιού, του Ολύμπου, σε μια συναρπαστική και διασκεδαστική δραστηριότητα. Ξεκινώντας στην αρχή του φαραγγιού συναντούν μια σειρά από καταρράκτες. Χρησιμοποιούν ραπέλ για να κατέβουν και δε παραλείπουν τις βουτιές και τις τσουλήθρες στις πολλές και πεντακάθαρες βάθρες του Ολύμπου που βρίσκουν στο δρόμο τους. Εξασκούν το σώμα και το μυαλό τους γεμίζοντας παράλληλα πανέμορφες εικόνες.

Το Canyoning στο Φαράγγι του Ορλία αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Δράση και περιπέτεια σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Ο Όρλιας είναι ένα εύκολο φαράγγι, κατάλληλο και για αρχάριους. Καταπράσινα δάση, απόκρημνες ορθοπλαγιές και διάφανα νερά ξεχύνονται ορμητικά. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και το ενοικιαζόμενο σας όχημα από τη Pieria Rent A Car για να φτάσετε άνετα στο προορισμό σας, μπορείτε να απολαύσετε και εσείς αυτή την εμπειρία.

Πριόνια – Όλυμπος Ριβιέρα

Πιερία - Ριβιέρα Ολύμπου - Pieria Rent A CarΑπό τη θέση Πριόνια ( Όλυμπος Πιερίας) ξεκινά ένα κλασικό δρομολόγιο που μετά από τρεις περίπου ώρες και έχοντας κάνει την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας από τη Pieria Rent A Car, θα σας οδηγήσει στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μέτρα.

Η διαδρομή προς το καταφύγιο του Ολύμπου δυσκολεύει αισθητά. Ο αέρας γίνεται παγωμένος και οι χτύποι της καρδιάς, στη Ριβιέρα Ολύμπου, αυξάνονται από την έντονη προσπάθεια. Ακολουθώντας τη καλή σήμανση του μονοπατιού ορειβατόντας ρυθμικά – μια πολύχρωμη κορδέλα σε λευκό φόντο – φτάνουμε στο φιλόξενο καταφύγιο. Ευκαιρία για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό << μπαλκόνι >> περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα που αντιστέκονται στις κακοκαιρίες με όλη τους τη δύναμη.

Αρχαιολογικός Χώρος – Όλυμπος – Ριβιέρα Ολύμπου

Επίσης ο Όλυμπος ( Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου ) μας προσφέρει και τον αξιοθαύμαστο αρχαιολογικό του χώρο. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποκάλυψαν μια μεγάλης έκτασης οχυρωμένη αρχαία πόλη, ιερούς ναούς, θέατρα, στάδιο και νεκροταφεία, που τεκμηριώνουν την κατοίκηση της περιοχής για περισσότερο από 1.000 χρόνια ( από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. ) Πολύ εντυπωσιακό είναι το συγκρότημα των δημόσιων λουτρών του Ολύμπου στη Πιερία, το οποίο καλύπτει έκταση 4 στρεμμάτων  στο κεντρικό οικοδόμημα, νότια της αγοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλες θέρμες του Δίου, που χτίστηκαν γύρω στα 200 μ.Χ. Στη βόρεια πλευρά των λουτρών βρέθηκαν πολλά από τα μαρμάρινα αγάλματα που διακοσμούν και το μουσείο.

Δίπλα Στη Ριβιέρα Ολύμπου – Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκετε επίσης πολύ κοντά στη Πιερία και με το ενοικιαζόμενο σας αμάξι μπορείτε τώρα να την επισκεφθείτε. Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας, ο Κάσσανδρος, γιος του στρατηγού Αντίπαρου που έμεινε ως νομάρχης της Μακεδονίας από τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν τόλμησε τη μεγάλη αποστολή του στην Ασία. Με τον τρόπο αυτό, ο Κάσσανδρος, έχοντας κερδίσει τη μάχη διαδοχής, παντρεύτηκε την αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης και ίδρυσε την πόλη προς τιμήν της, ενώνοντας 26 μικρούς οικισμούς στην περιοχή.

Σε λιγότερο από δύο αιώνες από την ίδρυση της, η Θεσσαλονίκη, όπως και όλη η Μακεδονία, καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. Στα 148 π.Χ. ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Λίγο αργότερα οι Μακεδόνες Έλληνες υποστηρίζουν τη ρωμαϊκή κατοχή μαζί με τους οποίους αντιμετωπίζουν τους λαούς που έφτασαν συχνά έξω από τα περίφημα τείχη της, προσπαθώντας να κερδίσουν κατοχή. Το 42 π.Χ., η Θεσσαλονίκη κηρύσσεται ελεύθερη πόλη (civitas libera) και ξεκινά μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας. Μισή αιώνα πριν από τη γέννηση του Χριστού, ο Ρωμαίος ρήτορας, Κικέρωνα, ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ο μεγάλος, διάσημος Εγνατίας δρόμος για ταξιδιώτες που πήγαν από τη Ρώμη προς τα ανατολικά ή επέστρεψαν από τη Δύση, περνά δίπλα του, ενώνοντας την Αδριατική στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τελικά έφτασε στο τέλος της.

Δύο μεγάλες δυνάμεις δημιουργούνται με τον Licinius στη Δύση και τον Κωνσταντίνο στην Ανατολή. Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, γιατί βρίσκεται δίπλα στη Πιερία, από όπου θα ασχοληθεί με τη μεγάλη του αντιπαράθεση με τον Λικίνιους. Χτίζει το νέο λιμάνι της πόλης και αναγνωρίζει τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία του κράτους.

Την περίοδο αυτή, η Θεσσαλονίκη αποκτά σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, πολλοί από τους οποίους θα δουν σήμερα οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους μέσα από την πόλη. Κατά τους αιώνες που ακολουθούν, η Θεσσαλονίκη υποφέρει από τις επιδρομές των Γότθων, των Περσών, των Άραβων και των Τούρκων χωρίς να χάσει ποτέ τον χαρακτήρα της.

- Πιερία - Ριβιέρα Ολύμπου - Pieria Rent A CarΗ πόλη σώζεται από τους μεγάλους τοίχους της από τους οποίους πολλά από τα μέρη της εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα στεφανώνουν την πόλη. Το 1185 η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν μπορούσε να εμποδίσει την κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς. Λίγα χρόνια αργότερα έρχονται οι Φράγκοι και το 1224 Α.Δ., η πόλη καταλαμβάνεται από τον Θεόδωρο Δούκα Κομνηνό και κηρύσσεται πρωτεύουσα του Επίσκοπος Ηπείρου.

Στη συνέχεια, η πόλη θα αντιμετωπίσει την απειλή των Καταλανών, ενώ από το 1300 Α.Χ. εισέρχεται στη χρυσή εποχή της. Η πόλη έχει μοναδική αυτονομία και αυτοδιοίκηση. Είναι πολυετείς με ισχυρή οικονομία, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή, λαμπρά μνημεία, επιδέξια διακοσμημένες εκκλησίες και όλα τα είδη εργοστασίων: χαλκό, σίδηρο, μολύβι, χαρτί κτλ.

Με την ενοικίαση ενός σύγχρονου αυτοκινήτου από τη Pieria Rent A Car , σας δίνετε η δυνατότητα να δείτε από κοντά και τη περίφημη Βέροια και Έδεσσα, ξακουσμένοι τόποι για τα ιστορικά τους μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν δεκάδες ιστορικά ευρήματα.

Η πιο διαδεδομένος τόπος κοντά στη Βέροια, σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Βεργίνα. Κτισμένη γεωγραφικά στη θέση των αρχαίων Αιγών , κοντά στη Πιερία, στην οποία έκανε ανασκαφές ο εξαίρετος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, όπου και ανακάλυψε τον αρχαίο τάφο του Βασιλεία Φιλίππου Β΄. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της Βεργίνας με τους Βασιλικούς τάφους και εκθέματα από ολόκληρη την ιστορία της Μακεδονίας.

Διαβάστε περισσότερα : https://pieriarentacar.gr/el/pieria-rent-a-car-thessaloniki-lefkos-pyrgos/

Βέροια – Έδεσσα – Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου

Με την ενοικίαση σας, από το Pieria Reant A Car , μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το διάσημο μουσείο της Βεργίνας. Η Aigae ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων, η οποία ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα.

Δύο αιώνες αργότερα, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Πέλλα, αλλά η Aigae παρέμεινε ένα ιερό μέρος για τους Μακεδόνες. Στην Αιγαία υπήρχε το βασιλικό νεκροταφείο, όπου υπήρχαν θύματα των βασιλέων των Μακεδόνων και των μελών της οικογένειάς τους, ακόμη και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας.

Στο θέατρο Aigae, ο Φίλιππος Β, ο μεγάλος πατέρας του Αλεξάνδρου, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής της κόρης του. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Αιγαίας δεν μπορεί να επισκεφθεί σήμερα επειδή είναι υπό ανασκαφή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας έχει τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες: τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο μουσείο βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας στεγάζει τέσσερις αρχαίους βασιλικούς τάφους, οι οποίοι δεν έχουν μετακινηθεί από το σημείο όπου βρέθηκαν. Μέσα στο μουσείο και γύρω από τους τάφους, εκτίθενται οι αναθηματικές προσφορές καθώς και οι ταφόπλακες άλλων τάφων. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους, οι τάφοι μοιάζουν με μικρούς ναούς.

Αυτό που κάνει τους τάφους να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η ομορφιά των τοιχογραφιών και ο πλούτος των προσφορών, αλλά και το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπήρχαν θαμμένα μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι, σε ένα από αυτά, ο πατέρας του θάφτηκε, ο Φίλιππος Β ‘, καθώς και ένας άλλος γιος του, Αλέξανδρος IV, ο οποίος δολοφονήθηκε όταν ήταν έφηβος στη διαμάχη για τη διαδοχή. Η ανασκαφή των τάφων διεξήχθη από τον Μανώλη Ανδρόνικο.Πιερία - Ριβιέρα Ολύμπου - Pieria Rent A Car

 

Το πιο γνωστό αρχαίο Ελληνικό σύμβολο της Βεργίνας και ένα από τα πιο γνωστά της Ριβιέρας Ολύμπου, είναι ο Ήλιος της Βεργίνας ή αλλιώς και ως Άστρο της Βεργίνας. Σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα , όπως αγγεία και νομίσματα, αλλά έγινε ευρέως γνωστό λόγω της απεικόνισης του στη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο, ο οποίος αποδίδεται στη Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β΄και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Διαβάστε Περισσότερα Εδώ : https://pieriarentacar.gr/el/loutra-pozar-veroia-edessa/

Κάτω Μηλιά Πιερίας – Ριβιέρα Ολύμπου

pieria-pieria rent a car- riviera olympusΑπό τους αξιοθαύμαστους προορισμούς της Πιερίας, δε θα μπορούσε να  παραληφθεί η Κάτω Μηλιά Πιερίας. Αν είστε λάτρης των αρχαιολογικών ευρημάτων, τότε η Κάτω Μηλιά Πιερίας είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που πρέπει να ξεναγηθείτε. Έχοντας κάνει ενοικίαση ένα όχημα της Pieria Rent Α CAR , είναι σίγουρο ότι δε θα απολαύσετε μόνο τα αρχαία μνημεία, αλλά και την φανταστική διαδρομή ανάμεσα από τα δάση και τους λόφους.

Προσφάτως, βορειοανατολικά του χωριού, έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ άλλων και μιας αρχαιότατης ρωμαϊκής πόλης. Ένα ακόμη στολίδι , στα ήδη υπάρχοντα της Πιερίας. Το όμορφο χωριό αυτό της Πιερίας, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 190 μέτρων και βρίσκεται στη νοτιο-δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τα ξενοδοχεία .

 

Ελατοχώρι Πιερίας – Ριβιέρα Ολύμπου  :

pieria rent a car- πιερια -ριβιερα ολυμπου

Τα ενοικιαζόμενα αμάξια από τη Pieria Rent A Car, μπορούν να σας μαγέψουν, πηγαίνοντας σας στο Ελατοχώρι Πιερίας. Το Ελατοχώρι Πιερίας βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και αποτελεί έναν από τα κορυφαία ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελείται από δυο οικισμούς, τον νεότερο και τον παλαιότερο οικισμό, ο οποίος διατηρεί μια διακριτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και απολαμβάνει μια ξεχωριστή θέα  του ιστορικού βουνού   << των θεών>>  , τον Όλυμπο. Στο παλιό Ελατοχώρι σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα.

Στη πλατεία του χωριού συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου , το οποίο έχει αναβιώσει χάρη στην αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών  του χωριού .Για  τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, η περιοχή προσφέρει ιδανικά μονοπάτια για περπάτημα στο δάσος, ποδηλασία βουνού και ορειβασία.

Το Ελατοχώρι Πιερίας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Πιερίων Όρων και απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από τη πόλη της Κατερίνης , ενώ η διαδρομή προς το χωριό , παρέα με τη Pieria Rent A Car , εγγυάται να σας εντυπωσιάσει με τη μοναδική άγρια ομορφιά του τοπίου.

 

Το Ελατοχώρι Πιερίας ωστόσο,δεν ανήκει μόνο στα σχέδια των καλοκαιρινών εξορμήσεων. Το χειμώνα η ομορφιά του είναι πολύ πιο έντονη, καθώς προσφέρει το μοναδικό του Χιονοδρομικό του Κέντρο. Παρ’όλο που είναι ένα σχετικά καινούριο το  Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας, έχει γίνει δημοφιλή στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Η Pieria Rent A Car μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου Πιερίας, οι οποίες περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητες τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ, στα βουνά της Πιερίας. Επίσης λειτουργεί μια πίστα για  snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων, που τις συνδέει μεταξύ τους , ξεπερνάει τα 12,000 μέτρα.

Στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Πιερίας υπάρχει ένα καινούριο Σαλέ, το οποίο διακρίνεται για τη μοντέρνα αισθητική του , η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο  γιατρό σε καθημερινή βάση.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας – Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου

Αν τελικά ο δρόμο σας , με την ενοικίαση του οχήματος σας από τη Pieria Rent A Car, σας οδηγήσει στη Βέροια, επιβάλλεται να γνωρίσετε από κοντά το Βυζαντινό Μουσείο της. Το ίδιο στεγάζεται στο Μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο των αρχών του αιώνα, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά της διατηρητέας συνοικίας της Κυριώτισσας.

Περιλαμβάνει τρεις ορόφους, συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. , καθένας από τους οποίους θα φιλοξενεί μια εννοιολογικά αυτοτελή ενότητα της μόνιμης έκθεσης. Το υλικό της μόνιμης έκθεσης  περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας συλλογής φορητών εικόνων, τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτίρια, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα και παλαιότυπα έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, ταφικά ευρήματα αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές.

Μουσείο Νερού – Ερπετών – Έδεσσα – Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου

Πιερία - Ριβιέρα Ολύμπου - Pieria Rent A CarΑν και ονομάζεται η πόλη του νερού, η Pieria Rent A Car σας πάει και στην Έδεσσα, δίπλα στους μαγευτικούς Καταρράκτες και μέσα στο Μουσείο Νερού της πόλης. λειτουργεί, από το Μάιο του 2001, το πρώτο ενυδρείο και με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού στην Ελλάδα.

Στο Ενυδρείο, πολύ κοντά στη Πιερία – Ριβιέρα Ολύμπου, υπάρχουν τμήματα Ενδημικών Ψαριών Αμφιβίων, Ερπετών , Αμφιβίων Ερπετών και Καρκινοειδών. Μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά Τρίτωνες, Χελώνες, Καβούρια, Καραβίδες αλλά και διάφορα είδη φιδιών.

Στο Ενυδρείο λειτουργεί μία μεγάλη εγκατάσταση 3000 λίτρα νερού και 14 μικρότερες με ψάρια Λιμνών ( Γριβάδι, Γουλιαμός, Πεταλούδα, Χέλι κ.α. ), ψάρια ποταμών, ρεμάτων και στατικών νερών ( Πέρκα, Χρυσοβελονίτσα, Τούρνα, Κορίγονος, Πλατίκα, Τσίμα, Τσιρόνι, Γλυνάρι, Κουνουποφάγος, Ηλιόψαρο, Μπρένα, Γουβιός κ.α. ). Πολύ σημαντικός είναι και ο αριθμός των ερπετών και των αμφιβίων.

Επίσης εντός του ενυδρείου/ ερπεταρίου, στη Ριβιέρα Πιερίας, λειτουργεί επιστημονικό εργαστήριο με όλα τα απαραίτητα τμήματα (αναρρωτήριο – εκκολαπτήριο ) και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό ( μικροσκόπια, ελεγκτές νερού κ.α. ).

Άμεσος στόχος του Ενυδρείου είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία, έτσι ώστε οι μικροί μαθητές  να έρχονται σε επαφή με το νερό, τη φύση και το περιβάλλον ( στοιχεία που καταδεικνύουν τη περιοχή ) ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η έρευνα και ο εμπλουτισμός του με νέα είδη από τα 35 ( και 80 υποείδη ) που έχουν καταγραφεί στη περιοχή.